Nederlandse talenten in Engeland

Binnenkort heb ik een interview met een talentvolle voetballer die de jeugdopleiding in Engeland doorliep. Voorafgaand aan dit interview neem ik een kijkje op de Nederlandse voetballers die momenteel uitkomen in de Engelse competitie.

Patrick van Aanholt – Sunderland FC

Patrick van Aanholt is een linksback die in 2007 overkwam van PSV Eindhoven naar Chelsea FC. Daar werd van Aanholt toegevoegd aan de jeugdopleiding en kreeg hij een driejarig contract waarmee de tiener 150.000 euro per jaar ging verdienen. In de tussentijd is van Aanholt vier keer uitgeleend aan verschillende clubs in zowel Engeland als Nederland. Er zat niet echt een vaste structuur in de carrière van van Aanholt, totdat Sunderland van Aanholt definitief overnam van Chelsea en hem een vierjarig contract aanbood. Daar speelt hij op zijn favoriete positie maar heeft hij nog zichtbaar moeite met het Engelse niveau.

Leroy Fer – Queens Park Rangers

De 24-jarige middenvelder Leroy Fer speelt in Londen voor de middenmoter Queens Park Rangers. Leroy Fer doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte een tussenstap naar FC Twente. Kort daarop vertrok hij naar Engeland om te gaan voetballen voor Norwich City. Na een goed WK maakte Fer de transfer naar Queens Park Rangers, waar hij de nummer 10 rol invult. Hij is een van de belangrijkste spelers van de Londenaren en wordt daar werkelijk op handen en voeten gedragen. Niet gek voor een voetballer van pas 24 jaar. In vergelijking met van van Aanholt loopt Fer met dezelfde leeftijd erg ver voor. Dit zou te maken kunnen hebben met de keuze om de jeugdopleiding in Nederland of Engeland te doorlopen.

Marco van Ginkel – Chelsea FC

Marco van Ginkel is een 21-jairge middenvelder die in de zomer van 2013 de overstap maakte naar de  Chelsea. De club nam hem voor maar liefst 10,5 miljoen euro over. In september vorig jaar scheurt van Ginkel zijn kruisbrand waardoor hij meer dan een half jaar uit de roulatie was. Erg vervelend voor een speler in die fase. In maart keerde hij weer terug op het veld, maar zijn kans in het eerste van Chelsea was verkeken. Coach Jose Mourinho zag hem niet meer staan en Ajax deed een poging om hem naar Amsterdam te halen. Dat lukte niet en AC Milan huurde hem voor het huidige seizoen. Daar komt hij afwisselend aan spelen toe, maar van Ginkel zijn sportieve carrière ziet er voor alsnog somber uit.

Leandro Bacuna – Aston Villa

De van FC Groningen overgekomen Leandro Bacuna tekende in 2013 een contract tot de zomer van 2016 bij Aston Villa. Bacuna begon veel belovend bij zijn huidige werkgever. Op 28 september 2013 scoorde hij zijn eerste doelpunt voor Aston Villa, tegen Manchester City. Ook gaf Bacuna die wedstrijd een belangrijk assist en werd hij later uitgeroepen tot Man of the Match. Een droomstart, maar voorlopig horen we weinig meer van Bacuna. Wekelijks zit hij op de tribune en dit seizoen viel hij tot nu toe nog maar drie keer in. Bacuna is op een zijspoor geraakt en lijkt niet meer te vallen binnen de plannen van de coach in Birmingham.

Alle vier de geanalyseerde talenten hebben hun kans wel gekregen aan het begin van hun loopbaan in de Premier League. Bij van Aanholt gaat het vooralsnog goed. Leroy Fer is een van de belangrijkste speler van zijn club en daar had hij geen vroege overstap naar Engeland voor nodig. Marco van Ginkel is erg ongelukkig geweest bij Chelsea door zijn blessure, maar ook door de vele concurrentie bij die club konden we vooraf al voorspellen dat van Ginkel het niet zou gaan redden. Bacuna kon zijn vorm echter niet vasthouden en dan is het toch al gauw gebeurd met zulk soort talenten in de Premier League.

Plaats een reactie