Roy Makaay: ‘Hierdoor bleek uiteindelijk hoe goed zij wel niet waren’

Ex-international Roy Makaay is sinds 2010 actief op de beste jeugdopleiding van Nederland: de Feyenoord Academy. Makaay speelde 43 interlands en kwam onder andere uit voor Bayern Munchen. Dit seizoen traint Makaay net als vorig jaar de spelers uit de Feyenoord A1 (onder 19). Deze talenten moeten over een paar jaar de nieuwe generatie vormen binnen het eerste elftal van Feyenoord.

Ik sprak met Roy Makaay over de Feyenoord Academy, de keuze om naar het buitenland te gaan en de spitsenpositie binnen Feyenoord 1. 

Afgelopen zomer is Feyenoord weer verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Hoe komt het dat de Feyenoord Academy constant zulke goede spelers opleidt?

Een belangrijk kenmerk van onze jeugdopleiding is de stabiliteit van de trainers. Dit seizoen hebben we precies dezelfde indeling van trainers als vorig jaar. Daarnaast werken we volgens de structuur die is ontworpen door Raymond Verheijen. Deze onderzochte structuur zorgt ervoor dat spelers minder snel blessures oplopen. Nieuwe spelers trainen bijvoorbeeld tot aan de herfst een keer minder in de week zodat ze kunnen wennen aan de hoge intensiteit van de Feyenoord Academy.

Is dat ook de reden waarom Feyenoord hofleverancier was van het Nederlands elftal afgelopen zomer?

We streefden er al jaren naar één tot twee jeugdspelers per seizoen af te leveren aan het eerste elftal. Door de financiële problemen waarin Feyenoord tot enkele jaren geleden verkeerde werd die doelstelling nóg belangrijker en noodzakelijker. Er ontstond toen meer ruimte voor eigen jeugd met spelers als Clasie, Vilhena en Kongolo. Hierdoor bleek uiteindelijk hoe goed zij wel niet waren. Er braken er in die jaren dus zelfs meer dan één of twee door per seizoen. De opleiding zal echter niet ieder jaar drie of vier super talenten aanleveren die gelijk door kunnen stromen naar het eerste elftal. Al zal Feyenoord Academy bij een club als Feyenoord, waarin het in de cultuur zit ingebakken, altijd een belangrijke levensader blijven.

De talenten uit de Feyenoord Academy zijn erg populair in het buitenland. U was zelf pas 22 toen u naar het buitenland vertrok. Wat is uw advies aan zeer jeugdige talenten die voor zo’n keuze staan?

In mijn periode als profvoetballer was 22 jaar een jonge leeftijd, maar nu zijn er talenten die op 15/16-jarige leeftijd naar het buitenland vertrekken. Dit speelt wel wat minder binnen de Feyenoord Academy. Onze talenten zien natuurlijk ook dat er de afgelopen jaren een grote doorstroming is geweest naar het eerste elftal van Feyenoord. Dat geeft de talenten een gevoel om hier te blijven, want de kans is hier reëler om je debuut te maken dan in het buitenland. Soms is het wel een lastige keuze voor een talentvolle voetballer wanneer je ziet hoeveel zaakwaarnemers er wel niet aan die jonge jongens trekken. De keuze tussen hier in aanmerking komen voor een jeugdcontract of veel meer verdienen in Engeland maakt het ook niet eenvoudig. Ik zou het niet doen. Je ziet dat vrijwel niemand die zo vroeg naar het buitenland vertrekt het redt. Het enige wat wij kunnen benadrukken dat de gehele opleiding doorlopen veel huidige profvoetballers veel goeds heeft gebracht. Zelfs goed genoeg om te kunnen presenteren op een WK.

Dus u vindt dat ze er op sportief gebied niet op vooruit gaan wanneer ze een stap naar het buitenland maken?

De statistieken wijzen uit dat je veel meer kans hebt om te slagen via de geleidelijke weg. Het advies van Feyenoord luidt om die reden altijd: eerst doorbreken in De Kuip. Op die manier het Nederlands Elftal halen en dan de transfer naar het buitenland maken. Dat is de ideale opbouw van ene loopbaan en daarna komt het grote geld ook wel. Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij zijn daar goede voorbeelden van. Zij hebben via Feyenoord het Nederlands Elftal gehaald, daarmee succesvol deelgenomen aan het WK en vervolgens fantastische transfers gemaakt.

Wat is uw verklaring voor het feit dat Colin Kazim-Richards de opvolger is van Pelle en niet een van de spitsen uit de eigen jeugd?

Ik denk niet dat je de druk – om Pelle op te volgen – kan leggen bij een 18-jarige jeugdspeler. Zo’n jongen moet er al helemaal klaar voor zijn om die stap te maken. Dus ik vind het wel logisch dat Feyenoord opzoek ging naar een opvolger voor Pelle. Feyenoord kan het zich niet permitteren om alles af te stemmen op Mitchell te Vrede en een spits uit de A1. Dat doet geen enkele club, want stel dat het met die twee spitsen niets wordt? Dan ben je te laat om een speler aan te trekken. Dat risico kun je niet lopen.

Een spits die de afgelopen jaren weinig heeft laten zien verdient dus de kans boven een speler uit de eigen Feyenoord-jeugd?

Je kunt de verantwoording niet leggen bij een spits die nooit eerste spits is geweest en een speler uit de A1. Dan ben je niet goed bezig dus je moet een vervanger halen. Als de eerste keus, Bas Dost, niet haalbaar is dan moet je verder zoeken. En wanneer Feyenoord dan via zijn netwerk Colin Kazim-Richards erbij kan halen, dan ga je het daarmee doen. Tot nu toe laat Kazim goede dingen zien en dingen die nog wel beter kunnen. Ik vind het niet meer dan normaal dat een club als Feyenoord een opvolger voor Pelle haalt.

 

 

4 Comments

Add yours →

  1. Bernhard Schnieders 8 oktober 2014 — 13:51

    Goed, en professioneel stuk.

    Like

  2. Hans van der Pluijm 9 oktober 2014 — 10:15

    Erg goed interview van een professional jeugd coach die weet waar hij over praat.En het ook zelf allemaal heeft meegemaakt.

    Geliked door 1 persoon

  3. Hans van der Pluijm 9 oktober 2014 — 10:16

    Erg goed interview van een professional jeugd coach die weet waar hij over praat.En het ook zelf allemaal heeft meegemaakt.u

    Geliked door 1 persoon

  4. Hy heeft gelyk roy makaai

    Like

Plaats een reactie