Arno Vermeulen: ‘Hij is reddeloos verloren’

Afgelopen week interviewde ik Arno Vermeulen, chef voetbal en commentator bij NOS Studio Sport. Ik sprak met hem over de talenten uit de Eredivisie en de huidige situatie rondom Zakaria Bakkali.

Welk talent uit de Eredivisie ziet u de komende jaren doorbreken en over twee jaar op het Europees Kampioenschap in Frankrijk staan?

Een speler die de potentie heeft om heel erg ver te komen is in ieder geval Daley Sinkgraven (SC Heerenveen). Dit is een jongen met heel veel mogelijkheden. Zijn techniek en inzicht is enorm. Hij is fysiek gezien jong, want we praten hier over een speler van negentien jaar. Een andere speler die afgelopen jaar ook weer een stap heeft gemaakt en in mijn optiek een EK zou kunnen halen is Kyle Ebecilio (FC Twente). Een heel ander type dan Sinkgraven, want het is een jongen die wat minder opvalt doordat hij niet zomaar vijf/zes man passeert. Wat mij wel opvalt is dat hij in sommige wedstrijden door goede loopacties in scoringspositie komt, waar hij uiteindelijk nog te weinig mee doet. Maar dit kan zomaar een paar keer goed gaan waardoor het een wat meer aanvallende middenvelder wordt. Als je kijkt naar het Nederlands Elftal op het afgelopen WK met de Guzman op zijn positie, Wijnaldum en bijvoorbeeld van Ginkel, dan hebben we in Nederland wel heel veel spelers voor op die plek.

Interview 'Arno Vermeulen' (2)

Bron foto: NOS

Heeft Kyle Ebecilio er goed aan gedaan door in 2010 op 16-jarige leeftijd een overstap naar Arsenal te maken?

Nee dat denk ik niet. Ik vind dat hij nu bij FC Twente echt beter is geworden, beter dan toen hij kwam. Dat is logisch want hij speelt nu eigenlijk op niveau en heeft altijd een basisplaats. Hij leert absoluut meer in de Eredivisie dan in de jaren bij een tweede elftal in Engeland wat daar helemaal niet zoveel voorstelt. Iedereen zegt dan dat je daar wel op niveau traint, maar dit moet je niet overdrijven. Bij Twente traint hij ook wel op een behoorlijk niveau. Daarnaast is het veel belangrijker dat hij elke week speelt. Je ziet hem sterker worden en dat komt omdat hij meer minuten maakt bij Twente dan in Engeland.

Vorige maand zei u tijdens de uitzending van Studio Voetbal over 19-jarige Anwar El Ghazi het volgende: ‘Je ziet vaak bij een speler: daar zit wel heel veel in’. Waar ziet u dat aan bij Anwar El Ghazi?

Dat is een optelsom. Hij is erg technisch, behoorlijk snel en kan een actie maken. Maar een Nederlandse buitenspeler is bijna stereotype: een jongen van ongeveer 1 meter 75, met spillebeentjes en kan geweldig pingelen. Hij is daarentegen een buitenspeler die wat meer body heeft en wat allrounder zou kunnen zijn.

Met wie kun je El Ghazi vergelijken?

Cristiano Ronaldo, dit is geen echte vleugelspeler maar hij speelt vanaf de flank en komt veel voor de goal. Hierdoor kan hij makkelijk scoren. Hij is een moderner type voetballer die vanaf de buitenkant komt en ik denk dat El Ghazi dat ook kan. Bij andere jongens uit de afgelopen jaren op die positie zie je dat veel minder. Dat blijft een beetje hangen in: ‘kijk mij eens met m’n heupen wiegen en een mooie actie maken’. Hij is in mijn optiek completer. Ook is hij 1 meter 85 en heeft hij voor een jonge jongen een sterk lichaam. Daar zou hij wel wat verder mee moeten komen dan andere jongens die we gezien hebben.

Hoe vindt u dat PSV met de situatie rondom Zakaria Bakkali is omgegaan?

Ik weet hoe PSV daarmee omgegaan is. Die hebben daar ontzettend veel energie en tijd in gestoken, maar soms is de energie voor een speler op. Zijn familie begeleidt hem en dat werkt niet goed. Uiteindelijk kwam hij bij Kees Ploegsma junior terecht. Dat is een goede zaakwaarnemer, iemand die veel bij PSV doet. Ploegsma kan wat voor Bakkali betekenen. Twee tot drie weken later lees ik in de krant ‘Bakkali weg bij Ploesma’. Dat spatte alweer uit elkaar en Ploegsma wilde daar niet eens meer mee aan de slag. Uiteindelijk is het dan echt een verloren voetballer.

Waar komt dat door?

Die zitten er altijd tussen. Dat geldt voor personen op school waarbij iedereen aan extra begeleiding doet en iedereen binnen school zich druk maakt, maar uiteindelijk moet je diegene toch van school sturen. Dat is bij voetbal ook zo en dan is talent echt niet voldoende. Natuurlijk, in een jongen die zo getalenteerd is als hij stop je al meer energie dan in een gemiddelde voetballer. Wanneer een club zo’n situatie op de rails zet, hebben ze daar een geweldig talent aan. Maar er zijn wel grenzen.

Maar om zo’n talent dan helemaal niet meer binnen de club te laten voetballen..

Dat heeft hij allemaal zelf gedaan. Daar is niemand bij PSV schuldig aan. Ik weet dat ze bij Depay ook heel veel tijd geïnvesteerd hebben en die heeft dat wel opgepakt. En Bakkali pakt dat niet op. Dat heeft ook te maken met de mensen om hem heen die nog eens met hem mee heulen. Daardoor is hij reddeloos verloren.

Geen toekomst meer?

Hij is nog wel erg jong maar het zou dan wel snel moeten gebeuren. Het kan natuurlijk ook van kwaad tot erger. Ik weet niet hoe je door de omgeving van die jongen heen moet breken. Als de mensen die rondom hem staan, alleen maar verkeerd adviseren, dan gaat hij straks weg bij PSV en gaat hij bij een club in België spelen. De kans is zeer reëel dat het niet lukt met Bakkali zoals bijvoorbeeld ook bij Royston Drenthe te zien is.

Interview 'Arno Vermeulen' (3)

Bron foto: NOS

Tot slot: Donderdag 2 oktober heb ik een interview met oud-international Roy Makaay. Wat zou u over talentvolle voetballers aan Makaay willen vragen?

Hij zou aan jou moeten uitleggen hoe het toch kan dat een 28-jarige Colin Kazim-Richards in de spits staat bij Feyenoord. Hij hoeft niet te zeggen of het wel of geen spits is. Maar hoe het kan dat bij een club als Feyenoord, waar ze zoveel goede talenten op leiden, hij de nieuwe opvolger van Pelle is en niet een van de jongens uit eigen kweek.

2 Comments

Add yours →

  1. Hej Bennett,

    Leuk interview! Ben erg benieuwd wat Makaay te zeggen heeft op die laatste vraag!

    Geliked door 1 persoon

  2. Antwoord is logisch. Talent kun je helpen te ontwikkelen, maar een goede voetballer wordt zo geboren. Je kunt een goede voetballer dus wel verbeteren (zoals ze bij Ajax zeggen van een 7/8 een 8/9 maken), maar je kunt een slechte voetballer geen goede voetballer maken (van een 5/6 een 6/7 maken) Een voetballer met de benodigde kwaliteiten voor een spits ontbreekt dus in de opleiding, je ziet hetzelfde als bij Ajax/PSV. Een 6je/7tje is gewoon (net) niet genoeg voor een topclub als Ajax/PSV/Feyenoord, Te Vrede zou je kunnen zien als een 6je/7tje

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie